9789047706021

9789047706021E E N  R U I M T E  V O O R  D E   Z I E L

Een zoektocht naar het meest geschikte omslag kan langdurig en – voor een ontwerper of illustrator – heel teleurstellend zijn. De wensen van de schrijver of de redacteur staan soms haaks op die van de vormgever. Dat heeft te maken met een aantal zaken: een meningsverschil over wat de doelgroep het mooist vindt; een meningsverschil over wanneer je het meest opvalt in de boekhandel op de plek waar het boek te liggen komt; een meningsverschil over wat het best bij het boek past en het boek het meeste recht doet. Als ontwerper ga je altijd op zoek naar een verassende 'vonst', iets wat niet te voordehandliggend is. Persoonlijk probeer ik ook iets te verzinnen waardoor beeld en tekst samen iets extra's opleveren. En, liever nog, de plaatsing van de tekst zodanig doen dat het als het ware een onderdeel van het beeld wordt. Het beeld is dus pas compleet als de tekst erin zit. Krijg je een beeld aangeleverd dat eigenlijk geen ruimte laat voor zo'n oplossing, dan heb je al snel geen andere keus dan een vlakje te maken waar de tekst inpast: een 'etiket'.

Bij Een ruimte voor de ziel heb ik geprobeert die laatstgenoemde oplossing te vermijden. De uiteindelijk gebruikte foto heeft wel de juiste toon van het boek. Jean-Michel Frank, een volle neef van Anne Frank, zit op de rand van zijn bed een sigaretje te roken. Het is aan het begin van de vorige eeuw, een tijd die bol staat van veranderingen op politiek, maatschappelijk en kunstzinnig gebied. En de wereld van de kunst, dat is waar Jean-Michel in leefde. De foto is goed getroffen: Jean-Michel werd geplaagd door eenzaamheid depressieve gevoelens. Voor een omslag, zeker van een onbekend persoon, mist de foto wel het een en ander: kleur, dynamiek en ruimte om de tekst in de foto zelf te plaatsen. Deze 'strijd' heb ik verloren (zoals je kan zien) en ik ga niet zeggeen dat 'mijn' oplossingen beter waren geweest, want dat weet je nooit. Feit is wel dat dit echt een heel mooi boek is met een goed verhaal dat meer aandacht en verkoop verdient dan het heeft gehad.

Hieronder mijn onderzoek naar de mogelijkheden, schets en uitwerking.

 JMF001 kopieBO Een ruimte voor de ziel alt 1 kopieBO Een ruimte voor de ziel alt 2 kopieOmslagen Frank 1Omslagen Frank 2Omslagen Frank 3Omslagen Frank 4

We hebben 68 gasten en geen leden online