Ik ben Marc Suvaal, grafisch vormgever en illustrator. Geboren in 1965, vader van Emmi, Dorine en Seth, en in 1988 afgestudeert aan de kunstacademie in Rotterdam. Ik ben toen begonnen als vormgever bij de SDU ontwerpgroep ter versterking van de formulierenafdeling. Formulieren werden nog deels met de hand ontworpen, maar ook de Apple McIntosh had reeds zijn intrede in het vak gedaan. Binnen twee jaar deden we alles op de computer. De SDU, ofwel de voormalige Staatsdrukkerij waarvan de ontwerpgroep deel uitmaakte, was een enorm bedrijf waar alle disciplines van het boeken- en drukkersvak aanwezig waren onder één dak. Daardoor heb ik in korte tijd heel veel geleerd. Ik ben daar ook begonnen met lesgeven aan het GMDC (Graphic Media Development Centre), een instituut dat studenten uit derdewereld landen de kans gaf om in Nederland gafische vormgeving of drukwerkproductie te studeren. Onder grafische vormgeving viel ook illustratie, typografie, fotografie en DTP. Totdat het GMDC ter ziele ging in 1996 heb ik daar lesgegeven in DTP en ontwerpen, en ben ik zelfs in Uganda, Thailand en Bangladesh geweest om daar 'opfris'-cursussen te geven aan oud-studenten. Ervaringen die heel veel induk op me hebben gemaakt en zo ook mijn kijk op het vak en op het leven.

Na 10 jaar zelfstandig vormgever te zijn geweest ben ik in 2003 in vaste dienst gekomen bij uitgeverij Lemniscaat. Aanvankelijk als vormgever en drukwerkinkoper van de volwassenenboeken, maar langzamerhand ben ik ook meer jeugd- en prentenboeken gaan doen. Ondertussen heb ik alleen al voor Lemniscaat al een paar honderd boeken en omslagen ontworpen. Mijn visie op boekontwerp is dat omslag en inhoud een sterke relatie met elkaar moeten hebben. Van lettertype tot schutblad, van papierkeuze tot bladspiegel. Ieder boek moet een beetje een avontuur op zich zijn, één geheel.

Hieronder mijn allereerste boekomslag ooit dat gepubliceerd is. Ik liep stage bij uitgeverij de SUN en mocht na drie maanden een compleet boek helemaal zelf maken. Hoe dat ging is niet meer te vergelijken met hoe het tegenwoordig gaat, en dit omslag is ook niet het oorspronkelijke. Dat is verloren gegaan in de post en ik heb toen 's nachts met kopieen die ik had gemaakt van het origineel snel een nieuwe in elkaar gezet.

 

Geleerde vrouwen

 

 

We hebben 297 gasten en geen leden online